2014. augusztus 10.

Az alig ismert kis barlang a Haragistya fennsíkon található a Szlovák határ közelében. Nagy árvizek idején időszakosan aktív forrásként működik. 1978-ban tárták fel, illetve kezdték el bontani (VITUKI dolgozói). 1981-ben jutottak be a légteres járatba (Holl B., Berhidai T.). Akkor a bejárat alatt 8 méterrel a szűk hasadék alján vizet láttak, valamint erős vízcsobogás volt hallható.

Az idei évben Szabó Zoli, mint kutatásvezető szervezésében a Dunántúl néhány kutatója jött össze két hétvégére, hogy megtaláljuk a csobogó kis patakot. A kutatásnak lendületet adott a közelmúlt nagy vízfestéses akciója, ugyanis a Vízfakadásban beöntött jelzőanyag a Kecső-forrásban látott napvilágot.

Az első alkalommal sikerült kitakarítani az évek során feltöltődött szűk hasadékot annyira, hogy már mi is hallhattuk a mélyben csörgedező patak hangját. A vizet azonban akkor még nem láthattuk. Második alkalommal a szűk hasadékot legyőzve sikerült elérni a patakot, ami 50l/perc vízhozammal szépen csörgedezett az oldott falú hasadékban, majd néhány méter után az omladéktömbök rései között tűnt el.

A kutatásban részt vettek: Ba Julianna, Kovács Richárd, Köblös Gabriella, Michalik Zoltán, Pál Zsolt, Polacsek Zsolt, Szabó Zoltán, Tóth Attila, Vendégh Mátyás.

Köszönjük az Aggteleki Nemzeti Parknak a támogatást és a felszállításban nyújtott segítséget!