Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

1,5 kilométer barlangjáratot fedeztünk fel és 180 méteres mélységbe jutottunk le a Csévi-szirteken található Ajándék-barlangban. A járatok különlegességei a mély vizű tavak, valamint a nagy számú megalodus kagyló és csiga kipreparálódott maradványa. A barlang hossza ezzel a felfedezéssel több mint 2500 méter.

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

2014. október, A Promontor-TV Kultúrcsavargások sorozatának adásában Ricsi és Bence bő fél órát mesélt az Ariadnéról, a Csévi-szirtek kutatásáról és a barlangászásról.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Egy régi filmünk az 1999-es spanyol barlangász-túránkról.

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Egyesületünk 1991 óta kutatja a Csévi-szirtek-barlangjait. Munkánk eredményeként tárult fel az Ariadne-barlangrendszer, ami 14 kilométeres hosszával Magyarország harmadik leghosszabb barlangja, 204 méteres mélységével pedig a negyedik legmélyebb. Itt találhatóak a Dunántúl legnagyobb barlangtermei és cseppkövei is.

Ennek a sikerekkel és küzdelmekkel teli első 20 évnek eredményeit mutatja be ez a film.

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív

Egy kis kedvcsináló az Ariadne barlangjaihoz

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Egy rövid, de annál vadabb kanyon, melynek végén Korzika legnagyobb vízesésén ereszkedhettünk le. Volt egy kis küzdelmünk a túl nagy vízzel, meg a rossz köztesekkel.

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Recsk, egy kis bányászközség Egertől Nyugatra.

Az 1965 és 1972 között kutató fúrásokkal találták meg azt a 150 millió tonnás rézérckészletet, melynek kitermelése érdekében az évek során kettő, 1200 m mélységű aknát mélyítettek, s mintegy 15 km-nyi vágatot hajtottak.

A nagy mélységben a karsztvízből intenzíven kiváló ásványok sokaságának köszönhető, hogy az úgynevezett vízkőkiválások az ércbánya vágatainak nagy részét a karsztvidékek cseppkőbarlangjaihoz tették hasonlatossá. A barlangokban is látható cseppkövek mellett igazi különlegességek a kisméretű gejzírekhez hasonló képződmények.

A cseppkőképződés nem válogat, akár néhány hónap alatt mindent bevon a vízkő, szebbnél szebb formákat hozva létre a mesterséges létesítményeken. Növekedési ütemük a barlangokban található kiválásokénál 15000-szer gyorsabb. A bánya működése érdekében ezeket rendszeresen el kellett távolítani.

Sajnos ezt a világon szinte egyedülálló cseppkőparadicsomot pusztulásra ítélték. Bár Európa legjelentősebb rézérckészlete található itt, a világpiaci ár kedvezőtlen alakulása és a pénzhiány miatt a bányát bezárták. Miután vízkitermelést megszüntették a vágatokat elöntötte a karsztvíz. A filmben látható csodálatos világ mára 1000 méter mélyen víz alatt van.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A Szlovéniában fekvő Karszt-hegység mélye számtalan barlangot rejt. Legismertebb közülük a turisták által is látogatható, gigantikus Škocjan-barlang, amelyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. A szomszédos -- nem kevésbé impozáns -- Kacna-barlangot azonban csak kevesen csodálhatják meg. Ennek oka, hogy a lejutáshoz erő, kitartás és a sportbarlangászat technikájának biztos ismerete szükséges. Az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület tagjai nemcsak bejárták a barlangot, hanem túrájukat meg is örökítették. A néző megismerheti a Kacna-barlangot, valamint ízelítőt kap a barlangjárás nehézségeiből és szépségéből is.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A Paklenica Nemzeti Park (Horvátország) szomszédságában nyíló Mamet-barlang tulajdonképp csak egy lyuk a hegytetőn. Egy jókora lyuk, az Ariadne barlangkutató-csoport tagjainak egész napjába telt leereszkedni, majd kimászni belőle.
Az akna 70 méter átmérőjű és 206 méter mély.

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

A Plecotus Barlagkutató Csoport által feltárt több mint 4 kilométer hosszú barlang Tapolca város alatt húzódik, nem messze a turisták számára is látogatható Tapolcai-tavasbarlangtól. Képződményei és 21-31°C -os tavai igazi különlegességek. A barlang csak barlangkutatók számára járható, mind nehézsége, mind képződményeinek védelme miatt.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

2010.05.18.Tavaszi árvíz a Baradla-barlangban és a Kossuth-barlangban.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

5 kilométer séta egy barlanghoz, barlangtúra, majd vissza. Mindezt végig bekötött szemmel. Jó móka volt.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Rövid összeállítás az ARIADNE Egyesület 1999-es pádisi barlangász túrájáról. A film érdekessége a Csodavár nagy vízben való végigjárása.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Bükk István-lápai-barlang 2010.06.02. A nyugalmi karsztvízszinthez képest 45 méterrel volt magasabban a vízszint.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Pilis-hegység Csévi-szirtek. 2010.05.16. A sok csapadék a Vacska-barlangban is rendkívüli körülményeket okozott. A felvételeken látható részek egyébként teljesen szárazak.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Pilis-hegység Csévi-szirtek. Vacska-barlang bejárata alatt 136 méter mélységben található szifon első átúszása.