Kovács Jenő

Kovács Jenő

A csoportban betöltött tisztsége: alapító tag, (pénztáros)

Végzettségem: Kereskedelmi szakközépiskola, alapfokú barlangjáró vizsga, vizsgázott hegymászó

Hobbi: Barlangászat, sziklamászás, hegymászás, via ferrata, kanyonozás

Barlangász pályafutásom 1988-ban, 18 éves koromban kezdődött. Korábban Ádám öcsémmel rendszeresen jártunk kirándulni, a Pilis turistaútjait jártuk be, de egy idő után a túrákat úgy tettük változatosabbá, hogy a turistatérképen szereplő barlangokat is útba ejtettük. Első izgalmas barlangtúrám a Saskövi-barlangba vezetett, ez komoly bátorságpróba volt.

Egyszer sorra került a Pál-völgyi-barlang kiépített részének meglátogatása is, majd kalandvágyból átsétáltunk megnézni a Mátyás-hegyi-barlangot. A lezárt bejárati vasajtónál matatva, a zárszerkezetet tapogatva, meglepetésünkre egy igazi barlangász srác jött ki a barlangból. Látva lelkesedésünket, felajánlotta, hogy ha van kedvünk, szívesen bevisz egy kicsit ízelítőül és megmutatja, hogy milyen is ez a barlang és a barlangászat belülrűl. A Tűzoltó-ágba csak az első lemászásig mentünk, de számomra ez az élmény meghatározó volt és biztos voltam benne, hogy ide vissza kell jönnöm. Nem sokkal később barátaimmal már nyílt túrára jelentkeztünk, ami olyan élményt nyújtott, hogy ezek után elhatároztam, hogy márpedig én bizony barlangász leszek.

A Pilis útikalauzban található barlangleírások alapján lassan felkerestük és önállóan be is járogattuk a könnyebbnek ígérkező pilisi barlangokat. 1989. januárjában egy ilyen túra során a Mackó-barlangnál találkoztunk a MÁFI barlangászaival, akik lelkesedésünket látva elhívtak magukhoz, így mint kezdők mi is csatlakoztunk a csoporthoz. Nekik köszönhetően hazánkban egyre több és egyre nagyobb barlangba juthattunk el, közben levizsgáztunk a Myotis csoport által szervezett alapfokú tanfolyamon. Kis baráti társaságunkkal komolyabb barlangok bejárására később már önállóan is vállalkozni mertünk.

Egy tátrai kirándulás alkalmával rabul ejtettek a hegyek is, így igazi turistaként először a Magas-Tátra csúcsait másztuk sorra, majd kijutottunk az Alpokba is, ahol az évek során feljutottunk a Mont Blanc-ra, Matterhorn-ra és még jó néhány 3-4000 méteres csúcsát sikerült megmásznunk.

1995-ben a Kaukázusba utazhattunk, ahol több 4000-es csúcs megmászása mellett az Elbrusz 5600-as csúcsaira is felállhattam.

Emlékezetes komoly barlangtúrákat szerveztünk Spanyolországba Cantabriába, majd a Pireneusok néhány nagy barlangját jártuk be, közben pihenőidőnket kanyonozással töltöttük.

Emellett szívesen via ferratázom, másik hobbim pedig a sziklamászás.

Néhány korábbi felejthetetlen túránkon készített videofilm operatőri munkája még nevemhez fűződik.

Barlangkutatással az 1991-es Leány-barlangban tett szenzációs felfedezés óta foglalkozunk komolyabban, azóta rendszeresen járunk ki a Csévi-szirtekre, így az elmúlt két évtized kitartó munkájának köszönhetően értük el kimagasló eredményeinket.

Az 1998-ban megalakult Ariadne Egyesület alapító tagjaként rendszeres részvételemmel próbálok hasznos tagja lenni a csapatnak.

Date

2018. július 09.

Tags

alapító tag