Az Óbudai Gáztározó története

Sok barlangász ismeri azt a Hármashatárhegy mélyén rejtőző alagútrendszert, amit Óbudai Gáztározónak neveznek. Belőle nyílik a Királylaki-barlang, de az alagútrendszer önmagában is érdekes látnivaló. Nem bánya, nem is légoltalmi bunker. De akkor micsoda? Ezt kérdezi minden idelátogató, és ez a kérdés motoszkált bennünk is, valahányszor – útban a barlang felé – végigmentünk a Gáztározón.

A metróalagút

Az Indikációs-bg. is az Ariadne-rendszer része lett

Az összekötés2017.december

Az Indikációs-barlang az Ariadne-rendszer szerves része, alig száz méterre van a Leány-barlangtól, eddig mégsem találtuk az átvezető utat. A keresést nehezítette, hogy az Indikációst megközelítő járatok a Leány-barlang távoli részei. Az Indikációs-barlang pedig legendásan szűk és sáros...

Ariadne a Trend-időkben

Trend-idők

Az Akadémián tartott vetítés után Bence rövid interjút adott, ami május 6.-án délután a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában került adásba.

A beszélgetés ide kattintva meghallgatható:

Egyesületünk a Zöld OT-n

Az ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület a Zöld OT-n

A 2014. április 25-27. között tartott Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 24. Országos Találkozóján (OT 2014) vettünk részt Komáromban. A Monostori Erődben tartott háromnapos rendezvény második napján mutatkoztunk be.
A résztvevők az Egyesület által készített filmeket nézhették a standon lévő monitoron, tájékoztató anyagokat és matricákat vihettek el. A vállalkozó szelleműek csipeszből és fotókartonból denevéreket készíthettek. Beszélgethettek az Egyesület tagjaival a barlangkutatástól és a feltáró kutatás közben végzett barlangvédelemről.
Az esténként üzemelő Zöld Mozi programjai között nagy sikerrel vetítették Az Ariadne Barlangjai - 20 év a Pilis mélyén c. filmünket. A film vetítésével újabb lehetőség nyílt bemutatni szenvedélyünket.

zoldott

Barlangi filmkészítés

2014.május 6.

A Barlangi filmkészítés workshopot sikeresen megtartottuk április 26-án.

Kicsi, de tapasztalt csapat jöttünk össze, összesen kilencen. A résztvevők túlnyomó többsége már komoly filmes rutinnal jött, így a filmkészítés ABC-jét kihagyhattuk, helyette érdekes eszmecsere alakult ki. Azt hiszem, nem csak én tanultam sokat belőle.

A workshopra készített anyag innen letölthető.

Ádám Bence

Harmincak lettünk

2014.04.03

No nem a korunk, hanem egyesületünk létszáma érte el a harmincat. A legutóbbi tagfelvételből Soproni Peti kimaradt, ő most lett hivatalosan is tagtársunk.

Üdv a fedélzeten!

Barlangajtó rongálás megint.

2014. március 6.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság három munkatársával szerettünk volna lemenni a Szopláki-ördöglyukba felmérni a telelő denevér állományt. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a barlangajtó zárját ismeretlen tettesek megrongálták, így azt nem tudtuk kinyitni. Szomorú és szánalmas dolog, hogy vannak olyanok, akik úgy próbálják akadályozni sikeres kutatásainkat, hogy barlang ajtókat lopnak el, betonoznak be, zárakat tesznek tönkre.

Vannak olyanok is, akiknek egy ilyen hír hallatán az a legnagyobb problémájuk, mit is kerestünk mi ott, sőt azt feltételezik, hogy az eset meg sem történt, illetve mi magunk csináltuk. Ez meglehetősen beteges gondolkodásmódra vall.

Jóakarónk azt is terjeszti, hogy októberben illegálisan kutattunk a barlangban, mert szeptember 30-tól denevér zár van. Valamint, hogy a denevérzár dátumát utólag módosítottuk. Ez természetesen nem igaz. 2012. március 10-én kaptuk meg a barlangra a kutatási engedélyt, mely április 30-tól  november 1-ig engedélyezi a feltáró kutatást.