I. helyezés a Cholnoky Jenő barlangkutatási pályázaton

2013. november 13.

Ariadne barlangjai - Húsz év a Pilis mélyén című legújabb filmünk első helyezést ért el a Cholnoky Jenő barlangkutatási pályázaton.

Németh Róbert tagunk egyéni kategóriában szintén első díjat kapott, Adatok a Bakony víznyelőinek ismeretéhez című pályamunkájáért.

A bíráló bizottság értékelése:

Ádám Bence egyéni pályázataként benyújtott Ariadne barlangjai című film a Csévi-szirtek barlangjainak kutatását és feltárását mutatja be közérthető és látványos módon a nagyközönség számára. A húsz év a pilis mélyén alcímű alkotás, a környék barlangjainak történetén vezeti végig a nézőt kezdetektől napjainkig. A nagyon logikusan felépített filmben az archív felvételek mellett a barlangkutatás szinte minden mozzanata megjelenik, a barlangjárástól a barlangi bontástokon át a tudományos kutatásokig. A fantasztikus képződmények és barlangjáratokban készült felvételek mellett igazi kalandokból sem maradunk ki, melyeket az előre nem megrendezett akciók közbeni forgatások pl. a feltáró szabadtüdős merülés, az árvíz, a bontások és az átlyukadásoknál készült felvételek biztosítanak. A kis személyes riportok a látványos animációk és a tudományos kutatások ismertetése is egyszerűen mégis kellő alapossággal teszi érthetőbbé mindenki számára, azt a hatalmas munkát, azt az erőfeszítést, melynek eredményeként méltán lehet büszke a csoport Magyarország 3. leghosszabb barlangrendszerének feltárásáért.
Az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület sokéves gyakorlatát, melyet a barlangokban történő forgatások során szerzett, jelenlegi filmjében tovább tökéletesítette. A professzionális narráció és a közérthető magyarázó szöveg nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emberekhez közelebb hozza a felszín alatti világ bemutatását, és a kutatók szenvedélyét nem csak a Csévi-szirteken, hanem szerte az országban. Nem véletlen, hogy a Magyarkanizsán megrendezett Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon amatőr kategóriában a legjobb operatőr valamint a legjobb utómunka díját is már elnyerte. További jelentős eredményként értékelhető, hogy október 12.-én a Duna-TV  is már levetítette a filmet, mellyel a visszajelzések alapján nagyon sok emberhez juttatták el sikeresen a felszín alatti világ bemutatását.
Ez a film példaként szolgálhat minden barlangkutató csoport előtt, hogy hogyan lehet saját eredményeinket megismertetni és népszerűsíteni, hogy ez a tevékenység szélesebb körben tudott és elismertebb lehessen.

Comments powered by CComment

Kategória: