Hajnóczy-barlang térképezése

Az ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület 2003 február és 2005 októbere közötti időszakban összesen 11 résztvevővel 46 alkalommal 1504 terepi munkaóra alatt térképezte fel a Hajnóczy-barlangot. A 2300 méter hosszúnak becsült barlang az új mérések és feltárások eredményeként 4137m hosszú és 126m (+45m / -81m) vertikális kiterjedésű lett.

A felmérést általában több csapatban és lépcsőben végeztük, először a sokszögvonalakat vettük fel. A mérést poligonzsinór segítségével függőkompasszal, lógatott fokívvel, valamint acél mérőszalaggal végeztük. Befúrt rozsdamentes csavarokat szükség szerint helyeztünk el. A fix pontok becementezett rozsdamentes csavarok alumínium bilétával, melyen a pont neve szerepel.

Ezután következett az adatok kiértékelése, melyet Prépostffy Zsolt POLYGON barlangtérképező programjával végeztünk, majd a kinyomtatott 1:100-as méretarányú poligonvonalakra a helyszínen rajzoltuk rá a járat kontúrvonalát és a jellemző tereptárgyakat, valamint felvettük a szükséges keresztszelvényeket és hossz szelvényt.

A barlangban felvett vetületeket bedigitalizáltuk, majd a végleges rajzokat számítógéppel AutoCad programmal készítettük el, illetve nyomtattuk ki.

Hajnócz-barlang térképei

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: