A Pilis-hegység névadó csúcsának 756 méter magas tömbje a Dunazug-hegység legkiemelkedőbb pontja. Ennek északnyugati, meredek oldalában található a függőleges sziklafalakkal, magasra törő sziklabordákkal tagolt Csévi-szirtek. Az alig negyed négyzetkilométeres terület alatt szövevényes barlangjáratok húzódnak.

Csévi szirtek légifelvételAz ARIADNE Egyesület 1991 óta végez sikeres feltáró és tudományos kutatásokat a Csévi-szirtek barlangjaiban. ’91-ben a Szirteken még csupán 17 barlang volt ismert összesen 1500 méter összhosszúságban, bár az akkori felmérések alapján ezt a hosszt csupán 700 méternek gondolták. 26 év kitartó és tervszerű kutatómunkájának köszönhetően a barlangok száma 51-re nőtt, hosszuk pedig meghaladta a 20 kilométert. Az új részek felfedezése mellett a térség több barlangját is sikerült összekötni. Jelenleg 6 barlang alkotja a 16000 méter hosszúságú és 204 m vertikális kiterjedésű Ariadne-barlangrendszert, ami az ország harmadik leghosszabb és negyedik legmélyebb barlangja. Kutatásaink egy része arra irányul, hogy a Csévi-szirtek minél több barlangját egyesítsük ebben a rendszerben. A kutatásaink másik fő iránya pedig, hogy megpróbáljunk minél mélyebbre jutni. Reményeink szerint a karsztvízszintig levezető járatrendszert találunk. Jelenleg 600 méter tengerszint feletti magasságtól egészen 323 méterig ismerünk járatokat a szirtek alatt. Legmélyebbre a Vacska-barlang mélypontja vezet. A bontások mellett a feltáró kutatásokhoz szorosan kapcsolódó tudományos kutatásokat is végzünk és komplexen kutatjuk a teljes Csévi-szirtek-et, mivel a jelenleg még különálló barlangokat is a rendszer részének tekintjük.