Sikeres gáznyomjelzéses vizsgálatot hajtottunk végre...

2010. január 2.

A 2009-es éveben összesen 105 napot kutattunk a Csévi-szirteken. Legnagyobb eredményünk a Vacska-barlang további járatainak felfedezése volt. Több mint 3700 m új részt találtunk, amivel a barlang hossza már meghaladja a 6 kilométert. E mellett még több mint 150 méter járatot tártunk fel az Ajándék- valamint a Legény-barlangban. Sikeres gáznyomjelzéses vizsgálatot hajtottunk végre, amivel bebizonyítottuk a Csévi-szirtek nagyobb barlangjainak az összefüggését. Reményeink szerint a jövő évben több barlang-összekötés is meg fog valósulni. Reményteli az is, hogy geofizikai méréssel sikerült ismeretlen nagyobb méretű járatokat kimutatni a Vacska-barlang végponti zónáján túl. A mérés kézzel fogható bizonyítása szintén a jövő év feladata lesz. 2008-as eredményeinkkel a Cholnoky Jenő karszt- és barlangkutatási pályázaton első helyezést értünk el, míg 2009-es eredményeinkről több előadást is tartottunk a Barlangkutatók Szakmai Találkozóján.

Kovács Richárd