Legény-barlang új rész

Tavaly 400 m új járatot tártunk fel a Szirteken. Emellett a KEOP keretében nagyon komoly fejlesztéseket végeztünk el barlangjainkon.

2015 meghatározó feladata a KEOP-pályázat keretében vállaltak megvalósítása volt. Korábban soha nem vállaltunk közel ekkora feladatot sem, elvégzése 1500 munkanapot igényelt. Úgy gondoltuk, ekkora munka mellett nem számíthatunk új felfedezésekre. Csak most, a kutatási naplókat átnézve döbbentünk rá: mellékesen csak összejött 400 m!
Még tavaly februárban – ki emlékszik már arra – a Legény-barlangban megnyílt a különlegesen szép Metál-ág.
Év közben, amikor a kiépítésekbe belefáradtunk, pihenésképp megbontottunk itt-ott egy-egy ígéretes végpontot, bejutottunk ide-oda. Ezekből a kis belyukadásokból az év során összejött:

• Legény-barlang – 300m (Metál-ág)
• Leány-barlang – 80m
• Ajándék-barlang 20m

Ezen felül újra térképeztünk régen felmért és korábban kimaradt részeket. Mindezek együttes eredményeképp az Ariadne-barlangrendszer felmért hossza elérte a 15’300 métert.
A Bükkben 100 m eddig ismeretlen cseppköves járatot találtunk. Újabb hangulatos filmecskén mutattuk be az Ajándék-barlang nehezen megközelíthető vizes részeit. Két új túravezetőnk is van: Madár Zsuzsi és Erdélyi Balázs sikeres barlangi túravezetői vizsgát tett, gratulálunk!

Noha tavalyi feltárásaink messze elmaradtak a korábbi évek kilométeres felfedezéseitől, muszáj volt az elmúlt évet a KEOP-ra áldoznunk. A fejlesztések nagyon megkönnyítik a rendszer távoli részeinek, az ígéretes bontási pontok megközelítését. Reményeink szerint ezzel megalapoztuk a következő évek-évtizedek eredményeit.