Hírlevél

Hírek, érdekességek, aktualitások.. iratkozz fel, hogy ne maradj le róla!

Elismerések

2014. január 16.

Óévbúcsúztató és újévi ajándék is egyben, hogy megannyi küzdelem után 700 méter új járatot bolyonghattunk be akadálytalanul az Ajándék-barlangban. Az elmúlt évek célirányos kutatásai, kemény bontásai itt is meghozták az eredményt. E mellett már megszokott módon a denevérek ismét jó szolgálatott tettek. Útmutatásaik nélkül ebben a barlangban sem jutottunk volna ilyen sokra.

012 ajandek barlang-meAz új részek cseppkő-képződményekben szegényebbek, viszont kárpótoltak minket a sok helyen tisztára mosott falakon tömegesen látható megalodus kagylók és igazi különlegességnek számító csigák kipreparálódott metszetei. Az egyik tornyos csiga több mint 20 centi nagyságú, amihez foghatót a Csévi-szirtek barlangjaiban még nem találtunk. A záporozó víz nem csak a falakat tisztította meg, hanem szép kicsepegéses kutakat, látványos agyagtornyokat is létrehozott. Egyik helyen nagy mennyiségű homokos kitöltést találtunk, ami eddig szintén nem fordult elő barlangjainkban, nem úgy mint a hatalmas tömbökben látható kalcitlemez, ami ebben a barlangban igen gyakori.

A járatok zöme kényelmesen járható és több impozáns hasadék is található benne. Legnagyobb a 90 méter hosszú több helyen is 20 méter magas 2-4 méter széles Mega-hasadék. Ebben egy igazán látványos tavi színlő is található szép víz alatti kiválásokkal. A hasadék aljában a szinlő alatt 6-8 méterrel több ponton is vizet találtunk. Ebben a mélybe tartó fő hasadékban 175 méter mélységet értünk el.

Az Ajándék-barlang hossza ezzel a felfedezéssel meghaladja az 1800 métert, mélysége pedig 176 méter lett.

Fotók a fénylépalbumban

 Ajandek 2014 poligon billeg

 

Comments powered by CComment

További cikkek

Visitor heat map tracker, live visitor tracking, real time visitor counter

Keresés az oldalon

Galéria

Filmek

Túrák - kutatások

Promóciós anyagok

Kapcsolat

Belépés

LOGIN
Jelentkezzen be, vagy regisztráljon!
Avatar
Még nem regisztrált?

Csatlakozzon most, hasznos lehet! Jelentkezzen be a bővebb tartalomért

Elfelejtett jelszó - Elfelejtett felhasználó

Username
Jelszó
Remember me