2012. november 20.

Az ARIADNE Egyesület és a Szent Özséb Egyesület közös pályázata a 2011-es év feltáró és tudományos kutatásairól a Cholnoky Jenő karszt- és barlangkutatási pályázaton I. helyezést ért el. Az értékelés alább olvasható.

I. díj

Ariadne Karszt és Barlangkutató Egyesület & Szent Özséb Barlangkutató Egyesület
(93 pont)

A két csoport 2011-ben is kiemelkedően eredményes és szerteágazó kutatásokat folytatott a Csévi-szirteken. Az Ariadne-barlangrendszerben több mint 1 km  hosszúságú, rendkívüli méretekkel és képződményekkel rendelkező, látványos új szakaszt tártak fel, amit azonnal felmértek és fotodokumentáltak; s 150 m-rel sikerült növelniük az Ajándék-barlang hosszát is. Hagyományos kutatási területükön kívül még öt barlangban dolgoztak, többek között részt vettek a Királylaki-barlang feltárásában és a Pálvölgyi-barlangrendszer összekötéséhez vezető munkában. A szirtek geoelektromos szelvényezésének és geodéziai felmérésének kiteljesítése mellett újszerő és igen jelentős tudományos vizsgálatokat végeztek az új kifejlesztésű müon-tomográffal a Molnár János- és az Ajándék-barlangban, ami fontos segítséget adhat a további feltárásokhoz. Látványos fotókkal illusztrált és mintaszerű az Évkönyvük megjelenítése is.

Comments powered by CComment