Kőoszlopos-Leány-barlang átmenőtúra

Túravezető: Kovács Ádámkoleanyterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 10 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 2 túra 9.00, 12.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Kőoszlopos-barlang-Leány-barlang-0-ág-Démonok-folyosója-Limbó-Legény-barlang-Óriás-terem-Leány-barlang- Tavas-terem-Alvilág

Túra leírása: A találkozási ponttól 10 perc gyaloglással és mászással érjük el a Kőoszlopos-barlang bejáratát. Ezt a kis barlangot 2011-ben kötöttük össze a Leány-barlanggal, abból a célból, hogy egy nehezen megközelíthető járatrész könnyen elérhető legyen. A 15 méteres kis barlangon áthaladva hamar a Leány-barlang egyik szép cseppköves termében találjuk magunkat. Onnan újabb nagyobb terembe mászhatunk át, ahonnan egy omladékos részen mászunk egyre lejjebb. Idáig a járatok por szárazak voltak, innentől azonban már szinte végig vizesek és sárosak. Bujkálós, cseppkövekben szegény részek következnek, míg végül egy újabb terembe érünk. Ide 8 méteres aknán tudunk lemászni. Itt található egy kisebb fehér cseppkőlefolyás. Innen kitágított szűkületen keresztül érünk be egy tágas részbe a Démonok-folyosójába. Itt már szebb cseppkövek díszítik a falakat. A folyosó alsó részén híg sárban kell gázolnunk egy teremig, ahonnan a Limbó sáros omladéklabirintusán keresztül jutunk át a Legény-barlangba. 1997-ben itt kötöttük össze a Legény-barlangot a Leány-barlanggal. Ez volt az első barlangösszekötésünk. A Legény-barlang Óriás-termébe érünk. (Innen a túra útvonala megegyezik a Leány-barlang felfedező túra útvonalával.) Az összekötés átbújójától 5 méterre található a Kalcitos nevezetű járat, ahol 1999-ben másodszorra is összekötöttük a két barlangot. Ennek elején látványos kalcittűket láthatunk. Ezen az agyagos hosszan bontott járaton keresztül érünk vissza a Leány-barlangba. A Tavas-terembe mászunk fel, ahol ismét szép cseppkövek vannak. Sajnos az 1991-ben felfedezett járatban vandál kezek pusztításait is láthatjuk. Míg a barlang nem volt biztonságosan lezárva sok rongálás történt. Innen kisebb-nagyobb termeken keresztül érünk ki a Régi-részekbe, amik már 100 éve ismertek. Tágas, kényelmesen járható szakaszok ezek. Kisebb mászást, csak a Cseppkő-fal jelent, de aztán már hamar a kijárathoz érünk.

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: