Extrém túra 6 barlangon át

Péntek: 2 túra 9.00, 9.30

Szombat: 2 túra 9.00, 9.30

Vasárnap: 2 túra 9.00, 9.30

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Ariadne-barlang- Legény-barlang-Magaslat-Betyár-lyuk megkerülő – Denevér-ág-Vacska-barlang-Lösz-kanyon-Makacs macska-csarnok-Kepesztő-Rózsát-terem-Ékszerdoboz-Főnyomócső-Nagykőháti-terem-Pszichés-ág-Rejtekút-barlang-Expressz-járat-Patakos-ág-Pénztár-Betyár-lyuk-Belső-terem-Sár-lyuk-Leány-barlang-Limbó-Démonok-folyosója-Titkok-folyosója-Teve-terem-Béke-terem-Kőoszlopos-barlang

Ez a túra egy igazi csemege, az Ariadne-barlangrendszer mind a hat barlangján átvezet. Változatos látványvilágú és nehézségű túra, csak vékony testalkatú, edzett barlangászoknak ajánlott. Egy helyen slószra lesz szükség, két további helyen pedig kitett nehezebb mászást kell leküzdeni. Több helyen hosszabb, rövidebb, néhol kissé macerás beszállású létrákon haladunk túránk során. Ezen kívül több szűkebb rész is nehezíti a túrát. Vizes, sáros szakaszok több helyen is lesznek.

Túra leírása: A találkozóponttól fél óra – két kisebb barlangot is érintő – hegymenettel érjük el a 2005-ben felfedezett Ariadne-barlang bejáratát. A barlang különlegessége, hogy a szépen oldott járatok falait sok helyen hegyitej borítja. Végigjárjuk a csak ebbe a barlangba vezetett könnyű túra útvonalát, majd egy 20 méter mély szűk (szelektáló szűkület!!!) kürtőn át mászunk le a Legény-barlangba. A Magaslat nevezetű járatba érkezünk, ahonnan a bejáratközeli már 100 éve ismert Középső-terembe megyünk tovább. Innen nyílik a 2011-ben 1 kilométer hosszban feltárt Denevér-ág. Ez a barlang egyik leglátványosabb, kényelmesen járható része. Itt a Legény-Vacska átmenőtúra útvonalán haladunk. A Vacskapun keresztül jutunk át a Sáros-hasadékba és egyben a Vacska-barlangba. Ez egy vizesebb, sárosabb szakasz. A Lösz-kanyontól újból kényelmesebb szép részek következnek. Az útvonal egyik leglátványosabb része a Makacs macska-csarnok cseppkövei. Kimegyünk egészen a Vacska-barlang első termébe a cseppkövekkel díszített Rózsát-terembe. Megnézzük az Ékszerdoboz cseppköves kis fülkéjét, majd a Főnyomó-cső szűk járatán keresztül érkezünk meg a Nagykőháti-terembe. A nagy termen kívül szép cseppkő alakzatokat láthatunk itt, köztük egy 3 méteres oszlopot. Innen 20 métert kell kötélen felmászni, majd nehezebb mászásokkal jutunk egyre magasabbra, míg végül átérünk a Rejtekút-barlangba. Itt bontottuk össze a két barlangot még 2008-ban. A barlang 1999-ben felfedezett régi részeibe érünk. A következő szakaszon a Rejtekút-Legény-barlang átmenőtúra útvonalát járjuk be. Rövid út után a 2010-ben feltárt Express-járatba mászunk le egy 10 méteres aknán. Itt ismét cseppkövekben gazdag kényelmes részek következnek. A járat végén szűk kukacjáratban érjük el azt a pontot, ahol 2010. december 12-én összekötöttük a Vacska-Rejtekút-barlangrendszert a Leány-Legény-Ariadne-barlangrendszerrel. Itt érünk vissza a Legény-barlangba, majd a Patakos-ág nevezetű szűk kis járaton át érünk ki a barlang régi bejárat közeli részeibe. Átbújunk a Pénztár nevezetű szűkületen, majd a hírhedt Betyár-lyuk következik. Mivel ezen csak lefelé megyünk nem okozhat túl nagy problémát. A következő szakasz a Leány - Legény átmenőtúra útvonalának egy részét fedi le (ellenkező irányban haladva). Megnézzük a Vörös-terem cseppköveit, majd 50 métert mászunk lefelé a nevéhez méltóan sáros, vizes Sár-lyukban, amin keresztül az Óriás-terembe érkezünk le. Ennek mérete ma már eltörpül a Vacska-barlang csarnokaihoz képest. Itt van az a pont, ahol az első barlang összekötésünk volt. 1997-ben itt bontottuk ki az átjárót a Legény- és Leány-barlang között. A további járatok is sárosak, vizesek. A Limbó labirintusán keresztül érünk át a kellemesen tágas Démonok-folyosójába. Rövid séta után újabb mászások és tekervényes járatok következnek. Itt nagyrészt a Kőoszlopos - Leány-barlangi átmenőtúra útvonalán haladunk (ellenkező irányból). A túra befejezéseként pedig a rendszerbe utolsóként bekötött Kőoszlopos-barlangon keresztül jutunk ismét a felszínre.

Comments powered by CComment

Kategória: