Ajándék-barlang felső részek

Péntek: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Szombat: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Vasárnap: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép   fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Cseppköves-terem-Kalcitlemezes-omlás-Nagybogár-terem

A barlang kizárólag tiszta ruhában látogatható!

Túra leírása: Az indulási ponttól a meredek hegyoldalban több barlang és látványos sziklaborda érintésével 1 óra alatt érjük el az Ajándék-barlang bejáratát. A barlangot 1968-ban Urbanics Ferenc piliscsévi lakos találta meg, de a benne talált lőszerekből ítélve a háború alatt is ismert volt. 1973-1981 között a Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai bontották. Ebben az időszakban mintegy 20 méter járat vált ismertté, ahonnan nagy mennyiségű kőtörmeléket távolítottak el. Az Ariadne Egyesület 1997-ben kezdte meg a barlang kutatását. 40 méter hosszban ástuk be magunkat az utunkat álló hatalmas omladékhalmazba, míg végül 2002-ben sikerült azon áttörni. 300 méter a Pilisben akkor még egyedülállóan cseppkő gazdag járat tárult fel. Sajnos az omladék olyannyira instabil és veszélyes volt, hogy a barlang kutatását évekig szüneteltetni kellett. 2005-ben egy 8 méter hosszú tárót hajtottunk a bejárati teremből egy belsőbb terembe. Így ma már az omladék kikerülésével kényelmesen és biztonságosan juthatunk le a barlang folytatásába. A meredek lejtaknában lemászva kisebb terembe érünk, ahonnan a Cseppköves-terembe mászhatunk át. Nevéhez méltóan ez a barlang legszebb, képződményekben leggazdagabb része. Kisebb cseppkőgyertyák mellett rengeteg szalmacseppkövet láthatunk. Az omladékos aljzatot is sok helyen cseppkövek borítják. Innen tovább lefelé a következő tágabb rész a Mozi-terem következik. Aljában kőtömbök között lebújva jutunk a folytatásba. Itt látványos, átvilágítható kalcit réteget és borsóköveket figyelhetünk meg. Ez a pont egyben elágazás is. Tovább felfelé kalcitlemez mennyezet alatt haladunk, míg az oldalfalakat néhol szép borsókövek borítják. Felérve a Fehér cápa-terembe, mely egy uszony alakú cseppkőről kapta a nevét, szűkebb átbújó következik kövesedett agyagrétegekkel. Ezután újból cseppkövesebb részbe érünk, majd omladékos folyosóban érjük el ennek a járatnak a végét. Itt nagy kalcitlemez tömbökből álló omlás zárja el a továbbvezető utat. Visszatérve az elágazáshoz, egy bontott hasadékban 10 méter mélyre kell lemásznunk. Ennek az aljából nyílik egy kényelmesebb járat, majd itt is egy nagy omladékhoz érünk. A kalcitlemez, kristály és borsókő tömbökből álló omláson már sikeresen átbontottuk magunkat. Mögötte a barlang egyik legnagyobb termét találjuk. A túra idáig vezet, innen a már ismert úton megyünk vissza a kijárathoz, majd le a találkozási pontig.

Comments powered by CComment

Kategória: