Elismerések

 

2016. Barlangnap

Ideje: 2016. június 23-26

Helye: Pilis, Klastrompuszta melletti rét
(N47.70307°, E18.83064°)

Szállás:

A réten. Sátrat hozzál (vagy legalább hálózsákot)!

Részvételi díj:

4000 Ft, MKBT tagoknak: 3000 Ft, 14 év alatt ingyenes

Regisztrálni a részvételi díj befizetésekor a helyszínen lehet, ekkor jelentkezhetsz a barlangtúrákra is.

 Fontos: A barlangtúrákon csak elektromos lámpa használható!

A részvételi díj tartalmazza a rendezvényen és a barlangtúrákon való részvételt, a sátrazási lehetőséget, mobil WC és zuhanyozó használatát, a szombat esti vacsorát és a barlangnapos kiadványt

Programok:

Részletes programfüzet innen letölthető.

Barlangtúra Nehézség Túraidő Fotók Túraleírás
Ariadne-barlang Könnyű 1 óra Képek Leírás
Ősi-barlang Könnyű 30 perc Képek Leírás
Legény-barlang felfedező Könnyű  1,5 óra  Képek  Leírás 
Legény-barlang Cherubion Könnyű 3 óra  Képek  Leírás 
Ajándék-barlang felső részek Könnyű  2 óra  Képek  Leírás 
Ajándék-barlang mélypont Közepes  3 óra  Képek  Leírás
Rejtekút-Legény átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek Leírás 
Leány-Legény átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek  Leírás 
Kőoszlopos-Leány átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek  Leírás 
Legény-Vacska átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek Leírás 
Vacska-barlang nagy termek  Közepes  3 óra  Képek  Leírás 
Vacska-barlang köteles  Nehéz  4 óra  Képek  Leírás 
Indikációs-barlang  Nehéz  3 óra  Képek  Leírás 
6 barlangos átmenőtúra Nehéz 6-8 óra Képek Leírás

A 60. Barlangnap - Egyesületünk szervezésében - ismét a Pilisben lesz. A résztvevők bejárhatják az Ariadne-barlangrendszert, az Ajándék-barlangot valamint a Csévi-szirtek kis barlangjait. A rendezvény bázisa most is a Klastrompuszta melletti tisztáson lesz.

Barlangnap 028 Kovacs Richard

Pontosan huszonöt éve, 1991 áprilisában sikerült először Ricsinek és Ádámnak új, addig ismeretlen részbe jutni a Leány-barlangban. Azóta folyamatosan kutatunk a Szirteken, a négy évvel ezelőtti rendezvény óta is komoly fejlesztéseket csináltunk. Ennek köszönhetően a barlangrendszer gyönyörű, de távoli részei is könnyebben elérhetőek lettek. Másrészt impozáns új részeket is feltártunk, ezért a bejárható túra-útvonalak jelentősen megváltoztak 2012-höz képest.

14 különböző barlangtúrát tervezünk, az 1–2 órás könnyű barlanglátogatástól az egész napos, hat barlangon átvezető extrém átmenőtúráig,  mindenki találhat kedvére valót. Ezen kívül kicsiknek és nagyoknak szóló felszíni programokkal is készülünk.

Szombaton hagyományos Marcel Loubens Kupa barlangász-verseny, az elmélet kedvelőinek pedig Kessler Kupa lesz. Az esti jó hangulatot az Adrenalin Tourist Rock Band szolgáltatja.

Mindent megteszünk azért, hogy most is sikeres, jó hangulatú legyen a Barlangnap. A következő hetekben folyamatosan fogjuk feltölteni az információkat ide a honlapra, valamint a Facebookon is beszámolunk az előkészületekről .

Túravezető: Soproni Péterariadneterkep

Túra idő: 40 perc

Megközelítés oda-vissza: 1 óra

Nehézség: Könnyű

Létszám: 6 fő

Péntek: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Szombat: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Vasárnap: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

A barlang kizárólag tiszta ruhában látogatható!

Túra leírása: A találkozó ponttól fél óra – két kisebb barlangot is érintő – hegymenettel érjük el a 2005-ben felfedezett Ariadne-barlang bejáratát. Az ajtó után néhány méterrel rögtön egy tágas folyosó tetejénél találjuk magunkat. Kisebb lemászással érünk le a kényelmesen járható részre. Itt két irányba lehet továbbmenni. Előre a tágasabb részben szép hegyitejjel bevont falfelületeket és kalcitlemez lerakódásokat tekinthetünk meg. A terem végében szép cseppkövek is vannak a falak nagyrészt fehérek. A lemászásnál balra fordulva szűkebb folyosóba jutunk. A falak szépen oldottak és nagy felületeken hegyitejjel borítottak. Ennek a folyosónak az aljából nyílik az a szűk kis akna, ami átvezet a Legény-barlangba. 2006-ban itt kötöttük össze a két barlangot. Tovább haladva szép cseppköveket, tetaráta medencéket és barlangi gyöngyöket láthatunk. Egy oldalterembe benézve látványos cseppkőlefolyást nézhetünk meg, míg tovább néhány méter után tágasabb részbe érünk. Itt tágas cseppköves kürtő vezet a felsőbb szintű járatokba. A mennyezeten szép cseppkőzászlók vannak. A túra idáig tart. Innen a már ismert úton megyünk vissza a bejárathoz, majd le a hegyoldalban a találkozó pontig.

Túravezető: Krekk Ivettositerkep

Túra idő: 30 perc

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Könnyű

Létszám: 5 fő

Péntek: 6 túra 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

Szombat: 6 túra 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

Vasárnap: 6 túra 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

A túra indulási pontja: térkép    fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

A barlang kizárólag tiszta ruhában látogatható!

Túra leírása: A 120 méter hosszú kis barlangból mintegy 50 méter részt lehet és érdemes a túra keretében megnézni. Gyakorlatilag 5 perc alatt bejárható, így ennek a barlangnak a megtekintése nem a túrázásról szól. A barlang a szirtek déli oldalán nyílik, és a felső-triász dachsteini mészkőben karsztvízszint alatti oldódással alakult ki. Az 1999-ben felfedezett barlang különlegessége régészeti értékeiben rejlik. Felfedezésekor cserépedényeket, emberi- és állati csontokat találtunk. A Szirteken az Ősi-barlang az egyetlen, barlang, amelyben emberi maradványok kerültek elő. Alapos régészeti ásatás nem volt a barlangban, de a talált leletek azóta már múzeumban vannak. A leletek többsége a késő rézkori badeni kultúrába sorolható, de néhány középső rézkori és bronzkori lelet is előkerült. Külön érdekesség, hogy a falakon 5000 éves fáklyanyomok láthatóak. A múltban a barlangnak két alsóbb bejárata is volt, amik azóta beomlottak és mára már lejtőtörmelék fedi azokat. Mára modern ajtón keresztül és létrán juthatunk le a barlangba.

A barlang első régészeti bejárásáról itt olvashatsz.

A talált leletekről szóló cikket pedig innen töltheted le.

Túravezető: Kiss Klaudia, Márton Nikolettalegenyterkep

Túra idő: 1,5 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Könnyű

Létszám: 8 fő

Péntek: 5 túra 9.00, 10.30, 12.30, 14.00, 15.30

Szombat: 5 túra 9.00, 10.30, 12.30, 14.00, 15.30

Vasárnap: 4 túra 9.00, 10.30, 12.30, 14.00

A túra indulási pontja: térkép   fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Ez a barlangtúra gyermekeknek, időseknek  és kevésbé gyakorlottaknak is nagy élményt ad. Könnyen járható szép cseppköves részeket érint.

Útvonal: Előcsarnok-Potya-út-Középső-terem-Betyár-lyuk kerülő-Magaslat kör-Belső-terem-Vörös-terem-Betyár-lyuk kerülő-Középső-terem-Előcsarnok

Túra leírása: A találkozó ponttól néhány perces sétával érjük el a Legény-barlang bejárati termét, ahonnan a bejárat közeli már 100 éve ismert Középső-terembe megyünk tovább. Ebből a teremből nyílik a hírhedt Betyár-lyuk. A szűk szorítót most már kényelmes átjárón lehet megkerülni, így a barlang felső részei könnyen megközelíthetővé váltak. A kerülő járat a Magaslat nevezetű járatba vezet, ahol szép oldásformákat és cseppkőképződményeket is láthatunk, mint például a Csillár, vagy a Kínai pagoda. Itt kisebb körjáraton át jutunk be a Belső-terembe, ahol nagyobb fehér cseppkőlefolyást nézhetünk meg. 2014-ben nagynyomású mosóval tisztítottuk a cseppköveket, így a barlang több szakasza nyerhette vissza eredeti szépségét. Innen rövidebb útvonalon megyünk át a Vörös-terembe. A terem látványos vörös cseppkőlefolyásról és az aljzatot borító vörös cseppkövekről kapta a nevét. Érdekesség, hogy a vörös színt nem vas, hanem denevér guanó adja. Ezt a termet szintén nagynyomású mosóval mostuk, letisztítva a falakat és cseppköveket az évtizedek alatt ráhordott agyagtól és koromtól. A túra innen tér vissza a felszínre.

Túravezető: Varga Gáborcherubionterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Könnyű

Létszám: 6 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Előcsarnok-Potya-út-Középső-terem-Betyár-lyuk kerülő-Belső-terem-Leon Silver-terem-Fátyol-terem-H-kürtő-Lehel-kürtője-Belső-terem-Metál-ág-Vörös-terem

Túra leírása: A találkozó ponttól néhány perces sétával érjük el a Legény-barlang bejárati termét, ahonnan a bejárat közeli már 100 éve ismert Középső-terembe megyünk tovább. Ebből a teremből nyílik a hírhedt Betyár-lyuk. A szűk szorított most már kényelmes átjárón lehet megkerülni, így a barlang felső részei könnyen megközelíthetővé váltak. Rövid útvonalon jutunk be a Belső-terembe, ahol nagyobb fehér cseppkőlefolyást nézhetünk meg. 2014-ben nagynyomású mosóval tisztítottuk a cseppköveket, így a barlang több szakasza nyerhette vissza eredeti szépségét. Ebből a teremből indul az 1994-ben felfedezett Cherubion nevezetű ág. Hírhedt volt sáros, vizes szűkületeiről. Ez volt az-az ág ahová sosem vittünk le senkit. Óvtunk ettől mindenkit saját érdekében és mi is egyre ritkábban kutattunk ott. Pedig látványos, szép járatok találhatók benne. Aztán nekiálltunk megszüntetni a szűkületeket és biztosítottuk az omlásveszélyes, sáros átjárókat. Mára elértük, hogy egy kényelmes és élvezetes túrát lehet itt tenni és sokkal könnyebben tudjuk ezt a távoli pontot kutatni. Az első termébe is egy vizes szűkütet vezetett, most néhány lépéssel meghajolva juthatunk be a Leon Silver-terembe, ahol szép cseppköveket láthatunk. Tovább újabb biztosított átjáró következik ami az igen kellemetlen Féreg-út nevezetű szűkületet kerüli meg.Az egyik legszebb cseppköves terem a Fátyol-terem ahol szép fehér cseppkőlefolyást, álló és függő cseppköveket láthatunk. Innen indul a Majom-csapda nevezetű járat, de ne ijedjünk meg, nem arra vezet a túra. A kényelmesebb Rózsaszín párduc-folyosóba megyünk át. Onnan kisebb mászásokkal a H-kürtőn keresztül lépőfokokkal biztosított kürtőmászással jutunk fel a Lehel-kürtőhöz. A 30 méter magas hasadék a túra leglátványosabb része, igazi térélmény. Most már kényelmesen létrán mászhatunk fel a tetejébe, ahol egy szép kis cseppköves terem található. A Liget nevezetű kis terem jelenti a túra végpontját, innen ugyanazon az útvonalon mint jöttünk megyünk vissza a Belső-terembe. Ebből a teremből nyílik a tavalyi évben talált 400 méter hosszú Metál-ág. Hogy megóvjuk a fehér cseppkőfalat létra ás áthidalás vezet át felette a sártól pedig nejlon fólia védi. Kisebb szűkült után ( kb 90 kg-os barlangászig kompatibilis) érünk az első terembe, ahonnan több kisebb kürtő is indul. Cseppköveket szép oldás formákat láthatunk itt. Innen kisebb átbújó és szép zöld vízfelszínt pillantunk meg. Cseppköves kis tavacska mellett tudunk átmászni. Vízállástól függően, néha a vízbe is bele kell lépni. A túránk vége pedig egy nagyobb terem, ahonnan szintén több kürtő vezet a magasba egy akna pedig a mélybe. Az aljzat még a természetes, érintetlen, le van kerítve, ezért csak egy kőkupacról lehet körbenézni. Innen indulunk vissza a Belső-terembe, majd át a Vörös-terembe. A terem látványos vörös cseppkőlefolyásról és az aljzatot borító vörös cseppkövekről kapta a nevét. Érdekesség, hogy a vörös színt nem vas, hanem denevér guanó adja. A túra innen tér vissza a felszínre.

Túravezető: Mozga Attilaajandekfelsokep

Túra idő: 2 óra

Megközelítés oda-vissza: 1 óra

Nehézség: Könnyű

Létszám: 8 fő

Péntek: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Szombat: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Vasárnap: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép   fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Cseppköves-terem-Kalcitlemezes-omlás-Nagybogár-terem

A barlang kizárólag tiszta ruhában látogatható!

Túra leírása: Az indulási ponttól a meredek hegyoldalban több barlang és látványos sziklaborda érintésével 1 óra alatt érjük el az Ajándék-barlang bejáratát. A barlangot 1968-ban Urbanics Ferenc piliscsévi lakos találta meg, de a benne talált lőszerekből ítélve a háború alatt is ismert volt. 1973-1981 között a Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai bontották. Ebben az időszakban mintegy 20 méter járat vált ismertté, ahonnan nagy mennyiségű kőtörmeléket távolítottak el. Az Ariadne Egyesület 1997-ben kezdte meg a barlang kutatását. 40 méter hosszban ástuk be magunkat az utunkat álló hatalmas omladékhalmazba, míg végül 2002-ben sikerült azon áttörni. 300 méter a Pilisben akkor még egyedülállóan cseppkő gazdag járat tárult fel. Sajnos az omladék olyannyira instabil és veszélyes volt, hogy a barlang kutatását évekig szüneteltetni kellett. 2005-ben egy 8 méter hosszú tárót hajtottunk a bejárati teremből egy belsőbb terembe. Így ma már az omladék kikerülésével kényelmesen és biztonságosan juthatunk le a barlang folytatásába. A meredek lejtaknában lemászva kisebb terembe érünk, ahonnan a Cseppköves-terembe mászhatunk át. Nevéhez méltóan ez a barlang legszebb, képződményekben leggazdagabb része. Kisebb cseppkőgyertyák mellett rengeteg szalmacseppkövet láthatunk. Az omladékos aljzatot is sok helyen cseppkövek borítják. Innen tovább lefelé a következő tágabb rész a Mozi-terem következik. Aljában kőtömbök között lebújva jutunk a folytatásba. Itt látványos, átvilágítható kalcit réteget és borsóköveket figyelhetünk meg. Ez a pont egyben elágazás is. Tovább felfelé kalcitlemez mennyezet alatt haladunk, míg az oldalfalakat néhol szép borsókövek borítják. Felérve a Fehér cápa-terembe, mely egy uszony alakú cseppkőről kapta a nevét, szűkebb átbújó következik kövesedett agyagrétegekkel. Ezután újból cseppkövesebb részbe érünk, majd omladékos folyosóban érjük el ennek a járatnak a végét. Itt nagy kalcitlemez tömbökből álló omlás zárja el a továbbvezető utat. Visszatérve az elágazáshoz, egy bontott hasadékban 10 méter mélyre kell lemásznunk. Ennek az aljából nyílik egy kényelmesebb járat, majd itt is egy nagy omladékhoz érünk. A kalcitlemez, kristály és borsókő tömbökből álló omláson már sikeresen átbontottuk magunkat. Mögötte a barlang egyik legnagyobb termét találjuk. A túra idáig vezet, innen a már ismert úton megyünk vissza a kijárathoz, majd le a találkozási pontig.

Túravezető: Varga Eszterajandekkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 1 óra

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 2 túra 9.00, 12.30

Szombat: 2 túra 9.00, 12.30

Vasárnap: 2 túra 9.00, 12.30

A túra indulási pontja: térkép   fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Cseppköves-terem-Töltött-terem-Rémkőháti-terem-Mega-hasadék

Túra leírása: Az indulási ponttól a meredek hegyoldalban több barlang és látványos sziklaborda érintésével 1 óra alatt érjük el az Ajándék-barlang bejáratát. A barlangot 1968-ban Urbanics Ferenc piliscsévi lakos találta meg, de a benne talált lőszerekből ítélve a háború alatt is ismert volt. 1973-1981 között a Kőbányai Barlangkutató és Hegymászó Szakosztály tagjai bontották. Ebben az időszakban mintegy 20 méter járat vált ismertté, ahonnan nagy mennyiségű kőtörmeléket távolítottak el. Az Ariadne Egyesület 1997-ben kezdte meg a barlang kutatását40 méter hosszban ástuk be magunkat az utunkat álló hatalmas omladékhalmazba, míg végül 2002-ben sikerült azon áttörni. 300 méter a Pilisben akkor még egyedülállóan cseppkő gazdag járat tárult fel. Sajnos az omladék olyannyira instabil és veszélyes volt, hogy a barlang kutatását évekig szüneteltetni kellett. 2005-ben egy 8 méter hosszú tárót hajtottunk a bejárati teremből egy belsőbb terembe. Így ma már az omladék kikerülésével kényelmesen és biztonságosan juthatunk le a barlang folytatásába. A meredek lejt aknában lemászva kisebb terembe érünk, ahonnan a Cseppköves-terembe mászhatunk át. Nevéhez méltóan ez a barlang legszebb, képződményekben leggazdagabb része. Kisebb cseppkőgyertyák mellett rengeteg szalmacseppkövet láthatunk. Az omladékos aljzatot is sok helyen cseppkövek borítják. Cseppkőgyertyák mellett kisebb lemászás után elágazáshoz érünk.  Itt ágazik el a felső részek túra a mélypont túrától. Omladékos járatban bujkálva folytatjuk az utunkat lefelé. 2011-ben denevérek útvonalát követve több mint 20 métert bontottuk be magunkat az omladékba, mire végre szálkő járatba értünk. A mára biztonságossá vált Szentlélek-átjáró után szép cseppköves kis terembe érünk, ahol egy kis tavi szinlőt is láthatunk. Innen tovább lefelé meredek lejtő folyosóba érünk. A mennyezeten nagy kalcit kristályokat, míg balra a Zászló-falat csodálhatjuk meg. A folyosó aljában kisebb átbújással újabb cseppköves terembe érünk. Jól nézzük meg a szép fehér cseppköveket, mert innentől a barlang már nem bővelkedik bennük. 2011-ben itt is 20 métert kellett bontanunk, hogy bejussunk a Rémkőháti-terembe. Az omladékos nagy méretű terem már 80 méter mélyen található. Innen labirintusos járatok vezetnek minden irányba, de mi egy rövidített útvonalon tudunk tovább menni. A kövek közé lebújva egy 10 méteres aknához érünk, ahol ma már létra segíti a lejutást. Innen a járatok egyre sárosabbak lesznek, miközben egyre mélyebbre megyünk. 140 méter mélyen érünk be a 90 méter hosszú Mega-hasadékba. Már az eleje is látványos. Hatalmas összeborult és beszorult kőtömböket láthatunk a magasban. Mellettük 20 méteres kürtő vezet egy felsőbb részbe. A hasadékba tovább haladva közel 160 méter mélyen érjük el a tavakat.Innen csónakkal tudunk csak továbbjutni a hasadék folytatásába. A csónak beszállónál 33 centiméteres csiga metszetét csodálhatjuk meg, míg a falakat a hasadék nevét adó megalodus kagylók tömegei díszítik. 15 méter csónakút után tudunk kikötni és tovább sétálni a hasadékban. Jobbra egy kőtömbön a Manhattan elnevezésű agyagtornyokat láthatjuk. A hasadék egyre magasabb lesz, belátható tág része 20 méter magas, de tovább felfelé még 60 métert folytatódik. A lábunk alatti kőtömbök pedig csak állfenék a 20 méteres mélység fölött.Itt található a tavak vége. 2015-ben a vízszint csökkenéssel 16 méterrel jutottunk itt mélyebbre, de az alját nem találtuk meg. A víz alatt a járat ismeretlen mélységben folytatódik tovább. A tavakban becsléseink alapján legalább 2000 köbméter víz van. Csapadékosabb időben kis patak szokott itt folyni hónapokon keresztül. A túrának ez a végpontja. Innen a lejöveteli útvonalon térünk vissza a felszínre.

Túravezető: Hegyessy Tamásrejteklegenyterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Közepesen nehéz.

Létszám: 6 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Egy ritkán járt, de annál több kalandot ígérő útvonal a cseppkövekben gazdag Rejtekút-barlangon át. Külön érdekesség, hogy itt volt 2010-ben a nagy barlangösszekötésünk.

Útvonal: Rejtekút-barlang-Expressz-járat-Patakos-ág

Túra leírása: A találkozási ponttól néhány perces gyaloglással érjük el az 1999-ben felfedezett Rejtekút-barlang bejáratát. Az ajtó után omladéktömbök között kell lemásznunk, míg egy terembe érünk. Innen tágas 8 méteres akna vezet le a következő terembe, ahová létrán kényelmesen tudunk lemászni. Innen bujkálós járatok következnek, míg végül elérjük az újabb részek bejáratát.  Itt a Mandula nevezetű szűkület jelenthet problémát a testesebb barlangászoknak. Rövid út után a 2010-ben feltárt Express-járatba mászunk le egy szűk hasadékból nyíló 10 méteres aknán, melyben létra található. Innen cseppkövekben gazdag kényelmes részek következnek. A járat végén szűk, sáros kukacjáratban érjük el azt a pontot, ahol 2010. december 12-én összekötöttük a Vacska-Rejtekút-barlangrendszert a Leány-Legény-Ariadne-barlangrendszerrel. Itt érünk át a Legény-barlangba, ahol a Patakos-ág nevezetű szűk kis járaton át megyünk ki a felszínre. Ezek a részek is nagyon sárosak. Itt található a Bendő nevű, kb 30 cm széles hasadék jellegű szűkület. Ha ezen átküzdöttük magunkat már csak pár perc és a Legény-barlang előcsarnokába érünk.

Túravezető: Ádám Benceleany legeny terkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 8 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Kis-terem - Cseppkő-fal - Alvilág - Korona-terem - Tavas-terem - Legény-barlang Óriás-terem - Sár-lyuk - Belső-terem - Középső-terem - Legény kijárat

Túra leírása: A találkozási ponttól pár perc gyaloglással érjük el a Leány-barlang bejáratát. Az ajtó után 100 éve ismert részeken haladunk egyre mélyebbre. A járatok kényelmesek, kisebb mászást csak a Cseppkő-fal letörése jelent. Az Alvilág tágas járata után mászunk fel az 1991-ben feltárt részekbe. Innen bujkálósabb járatok következnek kisebb-nagyobb termekkel. A túra leglátványosabb része a Tavas-terem, ahol szép cseppkő képződményeket láthatunk. A névadó medencéban azonban alig van víz. Innen 1999-ben átbontott átjárón jutunk le a Legény-barlang Óriás-termébe. A Kalcitos nevezetű átjáró a múltban többször beomlott. Nevét az alsó részén látható nagyméretű kalcit kristályokról kapta. Ma már ácsolat biztosítja a könnyű és biztonságos áthaladást. Az Óriás-terem még régi elnevezés, most már igazán eltörpül a Vacska-barlang nagy termei mellett. A terem felső végében szép fehér cseppkőlefolyást láthatunk. A múltban ezt teljesen összesározták, de szerencsére sikerült megtisztítani, így a terem egyik legszebb látványossága lett. Innen 50 méter magasra mászunk fel a hírhedt Sár-lyukban. A szűkület tágításoknak, tereprendezéseknek és néhány kapaszkodó beépítésének köszönhetően ma már sokkal könnyebben járható és a ruhánk is lényegesen tisztább marad. Az utolsó 10 méteres kürtőn kimászva lemegyünk a Belső-terembe, ahol egy nagynyomású mosóval tisztított hófehér cseppkőfalat tudunk megnézni. Innen kényelmes járatokon megyünk tovább. Kis kitérőt tehetünk a Vörös-terembe. Itt letisztított vörös cseppkőlefolyást csodálhatunk meg. Nagynyomású mosóval a terem nagy részét letisztítottuk. A kijárat, vagyis a Legény-barlang előcsarnoka, innen már csak pár perc. Régen 1-2 órás küzdelem volt a kijutás a Betyár-lyuk szűkületén és a Pénztáron keresztül. 

Túravezető: Kovács Ádámkoleanyterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 10 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 2 túra 9.00, 12.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Kőoszlopos-barlang-Leány-barlang-0-ág-Démonok-folyosója-Limbó-Legény-barlang-Óriás-terem-Leány-barlang- Tavas-terem-Alvilág

Túra leírása: A találkozási ponttól 10 perc gyaloglással és mászással érjük el a Kőoszlopos-barlang bejáratát. Ezt a kis barlangot 2011-ben kötöttük össze a Leány-barlanggal, abból a célból, hogy egy nehezen megközelíthető járatrész könnyen elérhető legyen. A 15 méteres kis barlangon áthaladva hamar a Leány-barlang egyik szép cseppköves termében találjuk magunkat. Onnan újabb nagyobb terembe mászhatunk át, ahonnan egy omladékos részen mászunk egyre lejjebb. Idáig a járatok por szárazak voltak, innentől azonban már szinte végig vizesek és sárosak. Bujkálós, cseppkövekben szegény részek következnek, míg végül egy újabb terembe érünk. Ide 8 méteres aknán tudunk lemászni. Itt található egy kisebb fehér cseppkőlefolyás. Innen kitágított szűkületen keresztül érünk be egy tágas részbe a Démonok-folyosójába. Itt már szebb cseppkövek díszítik a falakat. A folyosó alsó részén híg sárban kell gázolnunk egy teremig, ahonnan a Limbó sáros omladéklabirintusán keresztül jutunk át a Legény-barlangba. 1997-ben itt kötöttük össze a Legény-barlangot a Leány-barlanggal. Ez volt az első barlangösszekötésünk. A Legény-barlang Óriás-termébe érünk. (Innen a túra útvonala megegyezik a Leány-barlang felfedező túra útvonalával.) Az összekötés átbújójától 5 méterre található a Kalcitos nevezetű járat, ahol 1999-ben másodszorra is összekötöttük a két barlangot. Ennek elején látványos kalcittűket láthatunk. Ezen az agyagos hosszan bontott járaton keresztül érünk vissza a Leány-barlangba. A Tavas-terembe mászunk fel, ahol ismét szép cseppkövek vannak. Sajnos az 1991-ben felfedezett járatban vandál kezek pusztításait is láthatjuk. Míg a barlang nem volt biztonságosan lezárva sok rongálás történt. Innen kisebb-nagyobb termeken keresztül érünk ki a Régi-részekbe, amik már 100 éve ismertek. Tágas, kényelmesen járható szakaszok ezek. Kisebb mászást, csak a Cseppkő-fal jelent, de aztán már hamar a kijárathoz érünk.

Túravezető: Deák István, Tóth Zoltán (Toti)legenyvacskaterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 5 túra 9.00, 12.00, 15.00   10.00, 14.00

Szombat: 5 túra 9.00, 12.00, 15.00   10.00, 14.00

Vasárnap: 5 túra 9.00, 12.00, 15.00   10.00, 14.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Legény-barlang-Denevér-ág-Vacska-barlang-Lösz-kanyon-(Mélypont)-Makacs macska-csarnok-Kepesztő-Rózsát-terem

Túra leírása: A találkozó ponttól néhány perces sétával érjük el a Legény-barlang bejárati termét, ahonnan a bejárat közeli már 100 éve ismert Középső-terembe megyünk tovább. Innen nyílik a 2011-ben 1 kilométer hosszban feltárt Denevér-ág. Ez a barlang egyik leglátványosabb, kényelmesen járható része. A bejárati szakasza még szűkös, de aztán egy aknán keresztül tágas csarnokba mászhatunk le. A lejutást több ferde és egy 10m magas, függőleges létra segíti, tériszonyosoknak erősebb kapaszkodás javasolt. Slósz nem szükséges. A Sün-terembe jutva a látvány hosszabb megállásra készteti a túrázót. Gyönyörű, tiszta cseppkőlefolyások látszanak az erősebb lámpák fényében, a messzeségben. Innen szépen oldott tágas járatok következnek, amikben hatalmas guanó dombokat és az általuk kőzetbe oldott guanóüstöket láthatunk. A kényelmes rész végét egy lépőjárda jelenti. Innen egy csúszós, szűkület, a Tekervényjárat vezet egy nagyobb hasadékba. Itt szép cseppköveket is láthatunk. Ismét egy függőleges létra igénybevételével jutunk 10 méterrel feljebb a terem tetejéből nyíló, 2011-ben átbontott Vacskapu-ba. Ez egy vizesebb, sárosabb, szűkebb szakasz. Ezen keresztül érkezünk meg a Vacska-barlangba. Itt már garantáltan nem fog fázni senki. Egy kisebb teremben bevárjuk a csapat minden tagját, majd leereszkedünk a Sáros-hasadékba. A lemászást itt is lépőfokok és kapaszkodóvasak segítik. Egy szűkületen átbújva a Lösz-kanyon-ba érkezünk. Innen nyílik az Ariadne-barlangrendszer jelenleg ismert (mert természetesen „mindig van lejjebb”) legmélyebb pontja, a Mélypont. Néhány túrával - a feltáráskori állapothoz képest jelentősen egyszerűbben - a szifonig is le tudunk jutni, mert mára masszív létrák sorát szereltük az impozáns aknákba. A csodás cseppkövek és a megdöbbentő ácsolat megtekintése után a Kloáka maximán keresztül mászunk fel ismét a Lösz-kanyonhoz, majd újból kényelmesebb, szép részek következnek. Az útvonal egyik leglátványosabb része a Makacs macska-csarnok cseppkövei. Innen a létra után ismét bujkálós járatok következnek. Láthatunk még egy szép cseppkőlefolyást, aztán beérünk a Tiltott-terembe. A 2010-es árvízkor itt egy nagy tó állt, amibe a felette található kürtőből záporozott a víz. Innen 17 méteres mászás vár ránk a Kepesztő nevezetű szűk hasadékban. A felfedezését követően igen küzdelmes volt benne közlekedni, mára azonban már lépések segítik a feljutást. Így is be fog kapcsolni a barlangász belső fűtése, mire feljut a barlang első termébe, a Rózsát-terembe. Innen pedig már nincs messze a felszín.

Túravezető: Kiss Klaudia, Márton Nikolettavacskatermekterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés: oda-vissza 5 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 8 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.30, 15.30

Szombat: 3 túra 9.00, 12.30, 15.30

Vasárnap: 2 túra 9.00, 12.30

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Rózsát-terem-Ékszerdoboz-Végtelen-hasadék-Mérföldkőháti-terem-Pálmacseppkövek-Fennkőháti-terem-Középszint-Mérfőldkőháti-terem-Végtelen-hasadék-Ékszerdoboz-Rózsát-terem

A túra a Vacska-barlang két legnagyobb termébe vezet el. Ez a Vacska extra túra rövidített változata.

Túra leírása: A találkozási ponttól pár perc séta az 1999-ben felfedezett Vacska-barlang bejárata. Akkor egy vadmacskát követve bukkantunk a 13 méter hosszú kis barlangra. A bontott bejárati szakasz után érjük el az első belyukadási pontot, a látványos cseppkövekkel díszített Rózsát-termet. 2008-ban itt történt meg az áttörés. Ezután rögtön az Ékszerdoboz fülkéje következik szép képződményekkel, majd tekergős járatokon érünk be a Teremőr-terembe. Innen kényelmes létrán mászhatunk fel a Végtelen-hasadékban 20 méter magasra. A ferde hasadék járatain átjutva érünk el egy termecskébe, ahonnan ismét lefelé vezet az út. Hamarosan a kutatásban is mérföldkövet jelentő Mérföldkőháti-terem látványos csarnokába mászhatunk le. A 40 méter hosszú teremben nagy kőtömbökön kapaszkodunk felfelé, majd kisebb folyosó és szűkebb felmászások után érjük el a Kút nevezetű aknát. Fölötte kapaszkodó kötél segítségével kelünk át és mászunk tovább meredeken felfelé. Jobbra 4 méteres cseppkőgyertyákat láthatunk. A meredek szakasz végén a Vacska-barlang legnagyobb csarnokába a Fennkőháti-terembe tekinthetünk le. A terem felső részébe tudunk lemászni, majd nagy omladéktömbök között mászunk le a Középszint folyosójába, amin keresztül visszatérünk a Mérföldkőháti-terem tetejébe. Innen a már ismert útvonalon megyünk vissza.

Túravezető: Kovács Jenővacskakotelesterkep

Túra idő: 4 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 2 túra 9.00, 14.00

Szombat: 2 túra 9.00, 14.00

Vasárnap: 2 túra 9.00, 14.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal:Rózsát-terem-Ékszerdoboz-Teremőr-terem-Végtelen-hasadék-Mérföldkőháti-terem-Pálmacseppkövek-Fennkőháti-terem-Közkőháti-terem-Mélykőháti-terem-Omladéklabirintus-Középszint-Mérföldkőháti-terem-Parakőháti-terem-Végtelen-hasadék-Főnyomó-cső-Nagykőháti-terem-Kepesztő-Rózsát-terem

A túra végigvezet a Vacska-barlang legnagyobb termein. Két helyen is slószt kell használni, valamint mászásokra és szűkebb szakaszokra is fel kell készülni. Csak jó kondícióban lévő, gyakorlott barlangászoknak ajánlott.

Túra leírása: A találkozási ponttól pár perc séta az 1999-ben felfedezett Vacska-barlang bejárata. Akkor egy vadmacskát követve bukkantunk a 13 méter hosszú kis barlangra. A bontott bejárati szakasz után érjük el az első belyukadási pontot, a látványos cseppkövekkel díszített Rózsát-termet. 2008-ban itt történt meg az áttörés. Ezután rögtön az Ékszerdoboz fülkéje következik szép képződményekkel, majd tekergős járatokon érünk be a Teremőr-terembe. Innen kényelmes létrán mászhatunk fel a Végtelen-hasadékban 20 méter magasra. A ferde hasadék járatain átjutva érünk el egy termecskébe, ahonnan ismét lefelé vezet az út. Hamarosan a kutatásban is mérföldkövet jelentő Mérföldkőháti-terem látványos csarnokába mászhatunk le. A 40 méter hosszú teremben nagy kőtömbökön kapaszkodunk felfelé, majd kisebb folyosó és szűkebb felmászások után érjük el a Kút nevezetű aknát. Fölötte kapaszkodó kötél segítségével kelünk át és mászunk tovább meredeken felfelé. Jobbra 4 méteres cseppkőgyertyákat láthatunk. A meredek szakasz végén a Vacska-barlang legnagyobb csarnokába a Fennkőháti-terembe tekinthetünk le. (Idáig a túra útvonala megegyezik a Vacska-barlang nagy termek túrával) A terem felső részébe tudunk lemászni, majd tovább egy hasadékban kötélen ereszkedünk le a Közkőháti-terembe. Itt újból látványos cseppkövek fogadnak. Tovább lefelé 20 méteres ereszkedéssel érünk le a Mélykőháti-terembe, ahonnan egy omladéklabirintuson keresztül jutunk fel a Középszint folyosójába. Ezeken a szakaszokon cseppköveket nem, viszont szép kalcitokat láthatunk. Innen visszatérünk a Mérföldkőháti-terem alsó részébe, ahonnan egy újabb csarnokba a Parakőháti-terembe mászunk le. Hogy miért ez a neve, az majd ott kiderül… Ezután a már ismert útvonalon megyünk vissza egészen a Teremőr-teremig. Ennek az aljából a Főnyomó-cső szűk járatán át érünk be a Nagykőháti-terembe, ami az első nagy terem volt a Vacska-barlangban. Itt is szép cseppköveket láthatunk, köztük egy 3 méteres cseppkőoszlopot is. A terem után elhaladunk még a Mecset nevezetű cseppkőcsoport mellett, majd szűkebb, bujkálós járatok következnek. Láthatunk még egy szép cseppkőlefolyást, aztán beérünk a Tiltott-terembe. A 2010-es árvízkor itt egy nagy tó állt, amibe a felette található kürtőből záporozott a víz. Innen 17 méteres mászás vár ránk a Kepesztő nevezetű szűk hasadékban. A felfedezését követően igen küzdelmes volt benne közlekedni, mára azonban már lépések segítik a feljutást. A felmászás végén a barlang első termébe a Rózsát-terembe jutunk. Innen pedig már nincs messze a felszín.

Túravezető: Erdélyi Balázsindikaciokep

Túra idő: 3 óra (érzésre egy örökkévalóság)

Megközelítés oda-vissza: 30 perc

Nehézség: Nehéz. Szűk! Sáros!

Létszám: 6 fő

Péntek: 1 túra 9.00

Szombat: 1 túra 9.00

Vasárnap: 1 túra 9.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Legmélyebb pont oda. És talán vissza…

Túra leírása: Ha nem érdekelnek a cseppkövek, ha hidegen hagynak a nagy termek, és nem szeretnél tágas folyosókban sétálni, akkor ez a neked való barlang. Szeretsz csúszós meredek falakon mászni? Szerinted sem barlang igazán ahol fel lehet állni? Élvezed, ha a szűkületekben még a ruha is leszakad rólad? Legnagyobb örömöd, ha kéjes vigyorral a képeden dagonyázhatsz a sárban? Tudod Te egyáltalán mi az a sár? Járd be ezt a barlangot és máshogy látod majd a világot.

Ennyire azért nem komoly, bár nem véletlenül nincsenek róla fotók…

Túravezető: Kovács Richárd (Ricsi), Madár Zsuzsi6atmeno terkep

Túra idő: 6-8 óra

Megközelítés: oda-vissza 30 perc

Nehézség: Nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 2 túra 9.00, 9.30

Szombat: 2 túra 9.00, 9.30

Vasárnap: 2 túra 9.00, 9.30

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Ariadne-barlang- Legény-barlang-Magaslat-Betyár-lyuk megkerülő – Denevér-ág-Vacska-barlang-Lösz-kanyon-Makacs macska-csarnok-Kepesztő-Rózsát-terem-Ékszerdoboz-Főnyomócső-Nagykőháti-terem-Pszichés-ág-Rejtekút-barlang-Expressz-járat-Patakos-ág-Pénztár-Betyár-lyuk-Belső-terem-Sár-lyuk-Leány-barlang-Limbó-Démonok-folyosója-Titkok-folyosója-Teve-terem-Béke-terem-Kőoszlopos-barlang

Ez a túra egy igazi csemege, az Ariadne-barlangrendszer mind a hat barlangján átvezet. Változatos látványvilágú és nehézségű túra, csak vékony testalkatú, edzett barlangászoknak ajánlott. Egy helyen slószra lesz szükség, két további helyen pedig kitett nehezebb mászást kell leküzdeni. Több helyen hosszabb, rövidebb, néhol kissé macerás beszállású létrákon haladunk túránk során. Ezen kívül több szűkebb rész is nehezíti a túrát. Vizes, sáros szakaszok több helyen is lesznek.

Túra leírása: A találkozóponttól fél óra – két kisebb barlangot is érintő – hegymenettel érjük el a 2005-ben felfedezett Ariadne-barlang bejáratát. A barlang különlegessége, hogy a szépen oldott járatok falait sok helyen hegyitej borítja. Végigjárjuk a csak ebbe a barlangba vezetett könnyű túra útvonalát, majd egy 20 méter mély szűk (szelektáló szűkület!!!) kürtőn át mászunk le a Legény-barlangba. A Magaslat nevezetű járatba érkezünk, ahonnan a bejáratközeli már 100 éve ismert Középső-terembe megyünk tovább. Innen nyílik a 2011-ben 1 kilométer hosszban feltárt Denevér-ág. Ez a barlang egyik leglátványosabb, kényelmesen járható része. Itt a Legény-Vacska átmenőtúra útvonalán haladunk. A Vacskapun keresztül jutunk át a Sáros-hasadékba és egyben a Vacska-barlangba. Ez egy vizesebb, sárosabb szakasz. A Lösz-kanyontól újból kényelmesebb szép részek következnek. Az útvonal egyik leglátványosabb része a Makacs macska-csarnok cseppkövei. Kimegyünk egészen a Vacska-barlang első termébe a cseppkövekkel díszített Rózsát-terembe. Megnézzük az Ékszerdoboz cseppköves kis fülkéjét, majd a Főnyomó-cső szűk járatán keresztül érkezünk meg a Nagykőháti-terembe. A nagy termen kívül szép cseppkő alakzatokat láthatunk itt, köztük egy 3 méteres oszlopot. Innen 20 métert kell kötélen felmászni, majd nehezebb mászásokkal jutunk egyre magasabbra, míg végül átérünk a Rejtekút-barlangba. Itt bontottuk össze a két barlangot még 2008-ban. A barlang 1999-ben felfedezett régi részeibe érünk. A következő szakaszon a Rejtekút-Legény-barlang átmenőtúra útvonalát járjuk be. Rövid út után a 2010-ben feltárt Express-járatba mászunk le egy 10 méteres aknán. Itt ismét cseppkövekben gazdag kényelmes részek következnek. A járat végén szűk kukacjáratban érjük el azt a pontot, ahol 2010. december 12-én összekötöttük a Vacska-Rejtekút-barlangrendszert a Leány-Legény-Ariadne-barlangrendszerrel. Itt érünk vissza a Legény-barlangba, majd a Patakos-ág nevezetű szűk kis járaton át érünk ki a barlang régi bejárat közeli részeibe. Átbújunk a Pénztár nevezetű szűkületen, majd a hírhedt Betyár-lyuk következik. Mivel ezen csak lefelé megyünk nem okozhat túl nagy problémát. A következő szakasz a Leány - Legény átmenőtúra útvonalának egy részét fedi le (ellenkező irányban haladva). Megnézzük a Vörös-terem cseppköveit, majd 50 métert mászunk lefelé a nevéhez méltóan sáros, vizes Sár-lyukban, amin keresztül az Óriás-terembe érkezünk le. Ennek mérete ma már eltörpül a Vacska-barlang csarnokaihoz képest. Itt van az a pont, ahol az első barlang összekötésünk volt. 1997-ben itt bontottuk ki az átjárót a Legény- és Leány-barlang között. A további járatok is sárosak, vizesek. A Limbó labirintusán keresztül érünk át a kellemesen tágas Démonok-folyosójába. Rövid séta után újabb mászások és tekervényes járatok következnek. Itt nagyrészt a Kőoszlopos - Leány-barlangi átmenőtúra útvonalán haladunk (ellenkező irányból). A túra befejezéseként pedig a rendszerbe utolsóként bekötött Kőoszlopos-barlangon keresztül jutunk ismét a felszínre.

Visitor heat map tracker, live visitor tracking, real time visitor counter

Keresés az oldalon

Galéria

Filmek

Túrák - kutatások

Promóciós anyagok

Kapcsolat

Belépés

LOGIN
Jelentkezzen be, vagy regisztráljon!
Avatar
Még nem regisztrált?

Csatlakozzon most, hasznos lehet! Jelentkezzen be a bővebb tartalomért

Elfelejtett jelszó - Elfelejtett felhasználó

Username
Jelszó
Remember me