Szifonúszás a vacska-barlangban2009.08.16-án négyen mentünk le a Vacska-barlang mélypontjára. (Ádám Bence, Chorendzsák György, Hegyessy Tamás, Kovács Richárd) A terv videó dokumentáció készítése és a szifon alaposabb felderítése volt. Két begünk volt lámpákkal, akkumulátorokkal nehezítve, valamint egy kötelet is levittünk külön és kofferben még a kamerát. Több helyen is videóztuk az aknákban való ereszkedéseket, majd a legmélyebb ponton is dokumentáltuk a sár és víz alkotta mostoha körülményeket. Csak kicsi suvadás volt, az ácsolat alatt. Egy zsákban kiadtunk egy kis folyós agyagot, legalább Bence ezt is lefilmezte. Ezután megpróbáltam videós lámpával belevilágítani a vízbe, de nem láttam többet. Tamás gépével is próbálkoztam vízhatlan tokban a víz alatt, de úgy sem látszott semmi. Érdekes, hogy valami csorgó hang hallatszott a szifon túloldaláról és továbbra is jó huzat volt. Bence is lejött és lefilmezte a még viszonylag tiszta vizet, majd én belementem és a lábammal tapogattam. Nyakig merülve elértem az alját, de egy ponton előre éreztem, hogy felhajlik a mennyezet. Úgy gondoltam ott lehet levegős rész. Próbálkoztam ezután sátorrúddal kitapogatni, de mindenhol agyagfalba ütközött. Nem maradt más választás mint lemerülni a víz alá. Vacska-barlang mélyponti szifonjának els? átúszásaKértem be kötelet, amit Gyuri és Tamás tartott. Megbeszéltük, hogy szépen eresszék utánam, ha pedig kétszer megrántom húzzanak ki. Ezután sisak nélkül egyik kezemben a lámpával, másikban a kötélhurokkal alámerültem, hogy úgy derítsem fel mi a helyzet. Szűk lebújás után a víz alatt volt akkora hely, hogy leguggolva előre tudtam fordulni és éreztem, hogy felfelé szűken van rés az agyagfal és a mennyezet között. Belepróbálkoztam és sikerült kijutnom a víz alól. Szerencsére ki is fértem. Szűk kis járatba jutottam, a túloldalon is csupán annyi vízfelület volt mint kint. Két oldalról már látszott, hogy balra a fal mellett van egy kis légrés, ami megmagyarázta a huzatot. Elölről egy kis cseppköves meder vezetett a vízig. A cseppkő ami táplálta vékonyan folyt, ennek a hangját lehetett kintről hallani. Érdekes, hogy mennyi víz folyt a szifonba mindkét oldalról, annak a szintje meg amióta ismerjük nem változott. Enyhén emelkedve nSzifon felderítése a Vacska-barlangbanem túl biztatóan folytatódott tovább szűken a járat. Leraktam a kötelet, aztán indultam felderíteni. A légrésnek köszönhetően remekül tudtam kommunikálni a kint lévőkkel. Sajnos a járatot 5 méter után egy cseppkőbefolyás annyira leszűkítette, hogy nem lehetett tovább férni. Túloldalán nagyobb felfelé menő járat látszott. A huzat szépen jött és denevércsontok is voltak. Majd ki kell találni, hogyan jutunk itt tovább. Kifelé a szűk járat és a belógó kőnyelvek miatt kicsit macerásabban, de gond nélkül kijutottam. Ezzel megvalósult az első pilisi, ráadásul szabadtüdős szifonátúszás.

Kovács Richárd