2008. június 10.

Cseppk?oszlopA Vacska-barlang bejáratát még 1999-ben egy vadmacskát követve találtuk meg, majd rövid bontással egy 13 m hosszú szűk kis hasadékot tártunk fel. Akkoriban azonban ez csak egy volt a sok újonnan megtalált barlang közül, így további kutatásával egészen 2007 nyaráig nem is foglalkoztunk. Akkor tűnt fel a barlangból kiáramló erős huzat, amin fellelkesülve megkezdtük a barlang feltáró kutatását. Nagy mennyiségű humuszos kőtörmelék eltávolítása után járhatatlan szálkő hasadék állta utunkat, ami a továbbjutást erősen lelassította. Mivel a telet kellemesebb bontásokkal töltöttük, egészen 2008 tavaszáig nem sikerült áttörést elérni.

Cseppk?formák

2008. május 13-án 6 m hosszú táró kihajtásával, végre járható hasadékba értünk. Sajnos a barlang 13 méteres hosszát épphogy csak megdupláztuk, a szűk kis hasadék alján újabb eltömődés állta utunkat, amiből azonban süvített kifelé a huzat! Az eleinte könnyű törmelékbontás hamarosan újabb táróhajtássá fajult. 5 méternyi keserves szálkő tágítás árán, június 8-án a két legvékonyabb kutatónak sikerült átpréselődnie a barlang első termébe. 420 óra bontás után, végre ott álltunk egy új barlangrendszer kapujában. Lógó cseppkövekFüggő- és állócseppkövek, lefolyások, 1-2 méteres cseppkőgyertyák és a tetarátamedencék látványától fellelkesülve úgy gondoltuk, már ezért megérte a sok munka. Mivel társainkat nem szerettük volna kihagyni a további felfedezésből, a terem felderítése után egy hasadék bejáratától fordultunk vissza, melyben hosszan pattogva gurult a ledobott kő az ismeretlenbe…!

Két napra rá, újból a helyszínen voltunk. Kora reggeltől késő estig tágítottuk a Százpatronos-nak elkeresztelt szűk hasadékot, hogy mindenki leférjen az új járatba. Este 10 óra után indultunk neki a mélybe vezető szépen oldott, ám igencsak szűkös hasadék felderítésének, ami 18 méterrel lejjebb egy kis termecskébe vezetett. Itt a szálkő mennyezet meredeken hajlott le a löszös kitöltésre, mely fölött néhány centis résből jött a huzat! Az eltömődést rövid idő alatt járhatóvá bontottuk, azonban a további bejárást a hétvégére halasztottuk.

Kovács Richárd