20 méter kitett mászás után egy terembe értünk...

2009. március 15.

Vacska-barlang

A Mérföldkőháti-terem felfedezése után úgy gondoltuk, azt már nem fogjuk felülmúlni. Aztán mégis csak sikerült. Mivel egy hétköznapi térképezős akció során kiderült, hogy ahová Fizikus a múltkori túrán felmászott, már az eddigi legmagasabb pontunk felett van, ezért a napot annak a felderítésével kezdtük. Néhány kisebb felmászással egy impozáns cseppköves hasadékba értünk, ami oldalra szépen folytatódott, de nem foglalkoztunk vele, hiszen felfelé széles ferde kürtő vezetett egyre tágulva. Oldalában 3-4Vacska-barlang méteres cseppkőgyertyák álltak, majd 10 méterrel feljebb hatalmas terembe értünk. A Fennkőháti-teremnek elkeresztelt csarnok mintegy 60 m hosszú, 20 m széles és legalább annyi magas. Lenyűgöző méretek a Pilisben. Próbáltuk felderíteni merre lehetne tovább menni, de ilyen méreteknél ez sem volt egyszerű. Gergő felmászott egy hasadékban, ami a terem tetejénél is magasabbra vezetett. Úgy becsültük csaknem 200 méterre nőtt ezzel a rendszer vertikális kiterjedése. A terem egyik végében szépen oldott hasadék vezetett lefelé, 20 méter kitett mászás után egy terembe értünk. Gyönyörű cseppkövek borították a falakat, míg a nagy omladéktömbök között lefelé egy tág aknát találtunk. Innen kénytelenek voltunk visszafordulni. A felmászásnál elvétettük az utat és egy omladékos folyosóban visszasétáltunk a Mérföldkőháti-terem tetejéhez, ahol le is tudtunk mászni, így sikerült itt egy kört megtenni. Közben kiderült, hogy a Fennkőháti-teremből a Mérföldkőháti-terem legtetejébe is sikerült eljutni, ott azonban nem lehetett lemászni, valamint a terem aljában is találtunk egy aknát, aminek tetejéből szintén vissza kellett fordulni. Megnéztük még a nap elején elhagyott Cseppköves-hasadékot, amit nevéhez méltóan gazdagon díszítenek cseppkövek és mind felfelé, mind lefelé tovább folytatódott. Lefelé itt is akna állta utunkat. A Vacska-barlang csepköveknap végén még nagyjából bejártunk egy 100 méteres oldalágat, valamint néhányan megnéztük a Parakőháti-terem alsó részét is, ahol múltkor egy tág hasadékból fordultunk vissza. Nem sokkal lejjebb a teremmé szélesedő járat véget ért, viszont feljebb itt is egy aknára bukkantunk, amit kötél híján szintén ott kellett hagynunk. Legalább 400 méter járatot jártunk be és 4 akna tetejétől fordultunk vissza, valamint rengeteg felderítetlen oldalágat nem néztünk meg mert szinte csak az állva járható részekbe mentünk be.

Kovács Richárd